Iza objektiva

Fotografija je jedan od najmoćnijih medija, a svrha svake snimljene fotografije – bila ona dokumentarna, umjetnička, reklamna ili eksperimentalna – jest vizualna komunikacija. Uspješnu i dobro snimljenu fotografiju čini više elemenata koji zajedno tvore strukturu likovnog jezika. Svaki likovni oblik u fotografiji bi trebao imati svoj smisao kojega promatrač može pročitati. Stvaranjem ovakve interakcije, fotografija ostvaruje svoju svrhu. Iako se dobre i moćne fotografije ponekad mogu snimiti posve intuitivno, odluke koje se donose iza objektiva, moraju se donijeti u svega nekoliko sekundi, a upravo zbog toga je nužno poznavanje i razumijevanje elemenata koji grade fotografiju.

Pristupi li se snimanju svakog kadra istovremeno intuitivno, ali i studiozno i temeljito kad su ključni elementi likovnog jezika u pitanju, fotografija poprima sasvim novu dimenziju. Kvalitetna fotografija ne ovisi o kvaliteti i dostupnosti opreme – ona se događa iza objektiva i nastaje u onih nekoliko sekundi prije nego pritisnemo okidač. Iza svake snimljene fotografije trebalo bi stajati znanje, barem ono osnovno, koje će kao trajni temelj otvoriti put do dobrih, pa i vrhunskih fotografija.

Fotografija je danas svima dostupan medij, no koliko god ona bila sveprisutna u svakodnevnom životu, vještina i sposobnost iza samog objektiva uvijek će ostati ono što je najvažnije kad je fotografija u pitanju. Želite li svoje fotografsko umijeće podići na novu razinu, prijavite se na tečaj fotografije i kroz radionice naučite razmišljati i stvarati kao fotograf.